Posted by on 26. august 2017

Veien videre – intervju med Lars Ursin

Dag Erik Helland har intervjuet vår stevneleder for Trondheim Triatlon og tidligere styreleder Lars Ursin. Resultatet kan dere lese under:

«Ja, jeg blir gjerne med i 2018.» Svaret kom med et lite smil, og glød i øynene.

Jeg fikk det ærefulle oppdraget å intervjue Lars Ursin, mannen bak Trondheim Triatlon, og med utallige timer som leder for Trondheim triatlonklubb. En ettermiddag ringte jeg på døra der han bor, og ble møtt av Lars og lukten av fersk bakst. Det ble en veldig hyggelig og innholdsrik samtale om triatlon – og mange andre emner.

Litt om Lars: Han bodde i Melbourne i Australia vinteren 2009-2010. De 21 kilometerne hjemmefra til arbeidsplassen syklet eller løp han. Med den største selvfølge. Allerede der skiller han seg ut fra de fleste. En av hans arbeidskolleger merket seg den spreke nordmannen, og mente han burde prøve seg på triatlon. Det var jo kjempepopulært der, med en triatlonkarusell i byen med ca. 1000 deltakere hver gang. Veien dit gikk via crawlkurs og medlemskap i Melbourne Triathlon Club, og førte til rask debut på olympisk distanse og halvironman.


Der det hele startet: På triatlonkonkurransen i Melbourne i 2010.

Etter hjemkomsten fra Australia ble Lars med i styret i Trondheim triatlonklubb i 2011. Han tok over som leder i 2012, samme år som han deltok på Ironman France med gammelleder’n Dagfinn Karlsen og Pär Magni. Ideen om å få til et skikkelig triatlonstevne i Trondheim var med fra Australia. Og helst et «old school» arrangement, med en løype som var en opplevelse i seg selv. Munkholmen fremsto som et perfekt utgangspunkt for et slikt Trondheim triatlon.

For fem år siden var grunnarbeidet lagt for å sette planen ut i livet. Et pilotarrangement hadde blitt gjennomført i 2012, og «det var utfordrende å få med 15 deltakere på det», forteller Lars med smil om munnen. Så det «hårete» målet var å få med 150 stykker på Trondheim triatlon på sikt. Men mottakelsen av arrangementet gikk over alle støvleskaft. Startplassene første året gikk i løpet av noen dager, og allerede andre året ble maksgrensen for arrangementet på 300-350 deltakere nådd. Å legge starten til Munkholmen viste seg viste seg å være et riktig valg: Dette ville folk få med seg.

Lars forteller at tankene var innom Trondheim triatlon hver dag året rundt de første årene. Det var mye som skulle falle på plass. Hvordan få det til å bli trygt? Og hvordan få det til å bli en stor opplevelse for folk? Det er fremdeles spesielt å tenke på alle de som trener mot å være med, sier han. Og, som han sier: «Det er mye som skal klaffe for å kunne stille på start i Trondheim triatlon». Det er det lett å kjenne seg igjen i: Å få tid til å trene, unngå skader, ta hensyn til familien, og mange andre detaljer. Han sitter med en ydmyk følelse for alle deltakerne på Trondheim triatlon, å ha ansvaret for at arrangementet gir den rammen prestasjonen deres fortjener. Og ikke minst hvordan så mange har stilt opp hele vegen slik at dette har blitt noe av, og hatt det så fint sammen undervegs.


Lars under klubbens årsfest i 2015.

I år er det siste gang vi får se en alltid rolig Lars stå på arrangør- og deltakermøtet med full kontroll på alt. Og som et naturlig midtpunkt i arrangementet. Han håper Trondheim triatlon lever videre, og ser lyst på at Trondheim triatlonklubb er bedt om å være vertskap for NM langdistanse neste år. Han tror det kan gi en god utvikling av arrangementet, med ny distanse og nye deltakere.

«Mange har oppigjennom årene spurt meg om jeg har vært med på Trondheim triatlon», forteller Lars. Men som stevneleder har jo ikke det vært aktuelt. Og han har ingen spesielle mål for 2017, men formen er fortsatt god. Så må jo jeg også spørre ham: «Ser du for deg å kunne stille til start på Munkholmen i fremtida en gang?» «Ja, det hadde vært spesielt – og gøy», sier han med ett smil.

Jeg gleder meg til å se Lars stå på startstreken i sitt eget arrangement, noe jeg vet mange andre i Trondheim triatlonklubb også ønsker å få oppleve.

Dag Erik Helland

 

Posted in: Generelt